Son Dakika
Yazılım sitemize arkadaşlarınızıda davet etmeye ne dersiniz ?
23 Şubat 2015 Pazartesi

Bigisayar Terimi Olan BİT Ne İşe Yarar ( 32Bit/64Bit vs. )

13:15

CPU üzerinde Register denilen bir birim bulunur. Bu birim birer küçük hafıza diyeceğimiz bir alanlardır. 

Bilgisayar sistemlerinde kullandığımız "bit" olayı bir adresleme olayıdır arkadaşlar.Veriyi adresleme.
Şimdi 32 Bitten olaya girelim..32 bit 64'e göre düşük olduğundan bu 32 olan arkadaş veriyi parçalara bölüp öyle aritmetik işlem yapıyor.Fakat 64 olan arkadaş Register alanları daha geniştir dolayısıyla aritmetik işlemleri daha kısa sürede yapacaktır.

Şimdi gelin bakalım 32 Bit bir sistemde Flash-Photoshop gibi bir program ile ugraşıyorsunuz,32 Bit sistem bize 4GB Ram kullanımı sunar çünkü gücü ona yeter.Bu 4GB'nin 3.25 gibi bir kısmını açtığınız Flash programı yer..Neden 4GB hepsini kullanmıyor dersenizde geri kalan kısım sistem için ayırılan kısımdır.En basit örneklendirmeyi yapıcak olursak Bilgisayar açılışta bazı DLL dosyaları çalıştırır, burası gizli bölgedir siz göremessiniz ve burada Ram kullanılır bu yüzden çalıştırdığınız programlar Ramin hepsini kullanamazlar.

64 Bit bir sistemde ise adresleme işi 2 Terabyte çıkmıştır ve 4GB ve üzeri ram kullanımına izin verir çünkü Ramla birlikte adresleme işinde uyum sağlar.

Özet geçicek olursak bizim kullandığımız bu BİT adresleme işini yapar 32'lik sistemler en fazla 4GB ram ile çalışabilirken 64'lük sistemler 4GB ve üzerini kullanmaya elverişlidir.

-Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere...

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Footer'ı Göster